Dünya genelinde petrol fiyatları hareketli seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz dönemlerde Rusya ile Ukrayna arasında başlayan ve büyüyen savaşın etkileri ile hareketlenen petrol fiyatları, bu kez de Ortadoğu’da İsrail ile Filistin arasında başlayan ve büyüyen savaşın etkileri ile hareketlendi. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki hareketlilik devam ederken, Almanya merkezli dev banka Commerzbank, petrol fiyatlarına ilişkin 2024 yılı tahminlerini paylaştı.

Commerzbank, yapmış olduğu fiyat tahminlerinde küresel petrol fiyatları ile ilgili olarak 2024 yılının ilk ve ikinci çeyrek dönemlerinde artan talebe dikkat çekti. Banka ayrıca Suudi Arabistan’ın olası üretim kesintisini tersine çevirmesine imkan sağlayacak bir arz açığının olacağı tahmininde bulundu. Dev bankanın tahminleri doğrultusunda petrol fiyatlarına ilişkin beklentiler gündeme gelirken, petrol fiyatlarındaki olası değişimin Şanlıurfa’da akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacağı da merak konusu oldu. İşte detaylar…

Borsa Güne Yükselişle Başladı Borsa Güne Yükselişle Başladı

BRENT PETROL FİYAT TAHMİNLERİ

benzin-mazot-fiyatlari-brent-petrol-iliskisi-nasil-benzin-ve-mazot-fiyatlari-dusecek-mi

Almanya’nın en büyük ikinci bankacılık kuruluşu konumunda olan Commerzbank, bir kez daha dikkat çeken tahminleri ile gündeme geldi. Banka, petrol fiyatlarında 2024 yılı için beklentilerini paylaştı. 2024 yılı tahminlerinde piyasada yükselen arz açığına dikkat çeken banka, buna Suudi Arabistan’ın endişeleri tersine döndürecek bir hamle ile katkıda bulunabileceğini aktardı.

Banka, 2024 yılında Brent petrol varil fiyatının ilk çeyrekte 85 dolar olacağı tahminini paylaştı. Öte yandan Commerzbank, 2024 yıl sonuna doğru Brent petrol varil fiyatının 90 dolar seviyesine ulaşacağı tahmininde bulundu.

DÜNYA BANKASI’NIN ENDİŞELENDİREN TAHMİNİ

Petrol fiyatı tahminlerine ilişkin en çok endişe veren senaryo, İsrail ile Filistin arasında başlayan savaş sonrasında Dünya Bankası’ndan gelmişti. Ekonomist Indermit Gill, savaşın küresel ekonomi üzerinde yıkıcı etki yaratabileceğini, siyasetçilerin ihtiyatlı olması gerektiğini, çatışmaların yayılması durumunda petrolün varil fiyatının 150 doları aşabileceğini paylaşmıştı.

ŞANLIURFA’DA AKARYAKIT FİYATLARI NASIL ETKİLENİR?

Petrol fiyatlarına ilişkin tahminler gelmeye devam ederken, bu olası senaryoların gerçekleşmesi halinde Şanlıurfa’da yakıt fiyatlarının ne kadar olacağı ise merak ediliyor. Akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatlarına ek olarak zam, vergi, enflasyon ve döviz kurları da etkili oluyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)