Türkiye’de ATM’lerin elektrik tüketimi, hem çevre hem de ekonomi açısından dikkat çekici bir sorun. Ekosfer Derneği, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 53 bin ATM’nin elektrik tüketimiyle ilgili gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, 52 bin 682 ATM, günlük ortalama 12 kilovatsaat elektrik tüketirken, yıllık toplam tüketimleri 230 milyon kilovatsaati aştı.

Bazı illerin tüketiminden fazla

Bu elektrik tüketimi miktarı, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli gibi Türkiye’nin bazı illerinin yıllık tüketimini geride bırakmakta ve aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek elektrik tüketen şehirlerinden biri olan Antalya’nın tüketiminin de 40’ta 1’ine denk geliyor. Bu durum, hem iklim krizinin etkilerini artıran hem de ithal ürünlere olan bağımlılığı yükselten bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Elektrik ve kaynak tasarrufu mümkün

İklim krizini durdurma amacıyla çeşitli politikaların hayata geçirilmesi için çalışan Ekosfer Derneği, yaptığı bu araştırma ile ortak ve komisyonsuz ATM uygulamasına geçilmesi durumunda ciddi bir elektrik ve kaynak tasarrufunun mümkün olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda, bu geçişin cadde ve meydanlardaki görsel kirliliği azaltabileceğini ifade ediyor.

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, ATM’lerin sadece elektrik tüketimiyle değil, aynı zamanda bakım-onarım, yakıt israfı ve ithalat gibi konularda da çevre ve ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, “Kullanıcılardan komisyon almayan ortak ATM’lerin kullanılmasıyla önemli bir elektrik tasarrufu sağlanabileceğine dikkat çekiyoruz. ATM sayısını yarıya indirerek 115 milyon kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlamak mümkündür. Enerji tasarrufu yaparak iklimi koruyabilir ve ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltabiliriz” dedi.

Erdoğan: "Reisi'nin Helikopter Kazası Bizi Derinden Üzdü" Erdoğan: "Reisi'nin Helikopter Kazası Bizi Derinden Üzdü"

POS makineleri etkin kullanılmalı

Gürbüz, ayrıca, ortak ATM’lerin, mobil bankacılığın ve kredi kartlarının daha yaygın olduğu ülkelerde ATM sayılarının azaldığını belirterek, Türkiye’de de bu yönde adımlar atılması gerektiğini söyledi. Gürbüz, “Birleşik Krallık’ta 8 yılda ATM sayısı 70 binden 50 binin altına düştü. Türkiye’de 2 milyonu aşan POS makinalarının daha etkili bir şekilde kullanılması için özellikle büyük süpermarketlerde kartla ödeme yapanlara, sınırlı miktarda nakit çekme ve bunu kart işlemine ekleyebilme imkanı sunulursa ATM ihtiyacı daha da azalır. ATM’lere ayrılan alanları toplumun faydasına kullanabilir, yeşil alanlar oluşturabiliriz” şeklinde öneride bulundu.

Kaynak: AA