Ayakkabıda tüketici şikayetleri ilk sırada

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son yıllarda tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular arasında ayakkabı ürünlerine ilişkin şikayetlerin ilk sırada yer aldığı belirtildi. 2023 yılında 727 bin 630 başvurunun yüzde 12,60’ını ayakkabı şikayetleri oluşturdu. Bu durumun, hem tüketicilerin ekonomik çıkarlarını hem de üretici ve satıcıların rekabet gücünü olumsuz etkilediği vurgulandı.

Sahte ve taklit ayakkabılar büyük risk

Açıklamada, ayrıca küresel markaların taklitleri olan sahte markalı ayakkabıların üretim ve satışının yaygınlaştığı ve artan şikayetlere neden olduğu ifade edildi. Bu ayakkabıların, ülkemiz ayakkabı sektörünü zor durumda bıraktığı, kayıt dışılık, vergi kaybı ve kayıt dışı istihdam yarattığı kaydedildi. Aynı zamanda, bu ayakkabıların ürün güvenliği açısından tüketici ve çevre sağlığı için önemli riskler taşıdığı belirtildi.

Sıfır tolerans ilkesi benimsendi

Çalıştayda, ayakkabı sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendiren paydaşlar, ayakkabı ürün güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması amacıyla ‘sıfır tolerans’ ilkesiyle hareket edilmesi konusunda mutabık kaldı. Ayrıca, sahte ve taklit ayakkabı üretim ve satışının engellenmesi için ilgili kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması ve denetimleri artırması gerektiği kararlaştırıldı. Ayakkabı sektörü ve tüketicilerin şikayetlerinin asgari seviyeye düşürülmesi için de ilgili tüm paydaşların gerekli tedbirleri alması gerektiği vurgulandı.

Borsa Güne Yükselişle Başladı Borsa Güne Yükselişle Başladı

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması ve sektörlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdüğünü bildirdi. Bakanlık, ayakkabı sektöründe yaşanan sorunların giderilmesine yönelik uygulamaları hassasiyetle yürüteceğini duyurdu.

Kaynak: (İLKHA)