Özellikle son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, bağırsak sağlığının beyin sağlığıyla yakın bir ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Hatta bu iki hayati organ arasında keşfedilen ilişki nedeniyle bilim insanları, bağırsağı 'ikinci beyin' olarak nitelendiriyorlar.

Bağırsaklarla beyin arasında nasıl bir ilişki olduğunu İLKHA muhabirine anlatan Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU) Başkan Yardımcısı ve Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, "Sağlıklı bağırsak, sağlıklı bir beyin, bağırsak sağlığı ve beyin sağlığına eşittir. Bu ilişkiye genellikle 'bağırsak-beyin ekseni' denir." dedi.

"Ruh halini etkileyen bir nörotransmiter olan vücudun serotonininin yaklaşık yüzde 95'i bağırsakta üretilir"

Beyin ve bağırsaklar arasındaki bağlantıyı detaylandıran Sılay, "Bağırsak mikrobiyotası; bağırsak bakteriler, virüsler ve mantarlar da dahil olmak üzere karmaşık bir mikroorganizma topluluğuna ev sahipliği yapar. Bu mikroplar yiyeceklerin sindirilmesine, vitamin üretilmesine ve zararlı patojenlere karşı korunmaya yardımcı olur. Ayrıca inflamasyonun düzenlenmesinde ve ruh halinin düzenlenmesi için çok önemli olan serotonin gibi nörotransmiterlerin üretilmesinde de rol oynarlar. Sizler serotonin yüzde 95'nin bağırsakta üretildiğini biliyor muydunuz? Nörotransmitter Üretimi: Ruh halini etkileyen bir nörotransmiter olan vücudun serotonininin yaklaşık yüzde 95'i bağırsakta üretilir. Bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlikler serotonin düzeylerini etkileyebilir ve dolayısıyla ruh halini ve bilişsel işlevi etkileyebilir. Özellikle sağlıksız bir bağırsak, depresyon ve nörodejeneratif hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli nörolojik durumlarla bağlantılı olan sistemik inflamasyona yol açabilir. Kronik inflamasyon beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve zihinsel sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir" ifadelerine yer verdi.

Bağışıklık sisteminde bağırsak niye bu kadar önemlidir?

Sılay, "Bağışıklık sisteminde bağırsak niye bu kadar önemli. Çünkü sağlıklı bir bağırsak bağışıklık fonksiyonunu destekler. Eğer zararlı kötü durumda bir bağırsaksa, sistemik inflamasyona neden olabilir ve beyin sağlığını etkiler. Buna da genelde 'sızdıran bağırsak' olarak adlandırılan bağırsak geçirgenliğinin artmasına neden olabilir. Stres ve ruh halinde bağırsak-beyin ekseni, bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişim çok nemli. Stres ve ruh hali bağırsak sağlığını etkileyebilir ve tersine bağırsak sağlığı da ruh halini ve stres düzeylerini etkileyebilir." şeklinde belirtti.

"Lif ve probiyotik açısından zengin, yoğurt gibi dengeli bir beslenme yoluyla sağlıklı bir bağırsağı koruyabiliriz"

Son olarak Sılay, "Lif ve probiyotik açısından zengin, yoğurt gibi dengeli bir beslenme yoluyla sağlıklı bir bağırsağı koruyacağız. Eskilere baktığımızda yüz yıllarca yaşıyorlardı. Temelinde lif ve probiyotik ve doğal beslenme var. Sıvıyı koruyacağız. Stresi yönetmek ve özellikle aşırı antibiyotik kullanımından kaçınacağız. Böylece hem bağırsak hem de beyin sağlığımız daha iyi olacak." diye konuştu.

Kronik yorgunluk tehlikesine dikkat! Kronik yorgunluk tehlikesine dikkat!

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: Mehmet Nezir Şeker