Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, dünyada her 10 yetişkinden birinin diyabetle mücadele ettiğini belirtti. Diyabetin giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıktığını ifade eden Bakan Koca, hastalığın kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlık olduğuna vurgu yaptı.

Bakan Koca, diyabetin iki ana türü olan Tip 1 ve Tip 2 diyabetin kontrol yöntemlerine değindi. Tip 1 diyabetin günlük insülin enjeksiyonları veya insülin pompasıyla kontrol altına alınabildiğini belirten Koca, Tip 2 diyabetin ise sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve bazen ilaç veya insülin tedavisi gerektirebileceğini söyledi.

Her iki tip diyabetin kontrolünde kan şekeri seviyelerinin düzenli izlenmesi ve hekimle sürekli işbirliği içinde olunmasının önemine vurgu yapan Bakan Koca, diyabet riskini azaltmak için alınabilecek önlemler arasında sağlıklı bir diyetin benimsenmesi, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasının yer aldığını belirtti.

Bakan Koca, özellikle ileri yaş, ailede diyabet öyküsü bulunması, obezite, düşük fiziksel aktivite, hamilelik, bazı kronik hastalıklar ve belirli ilaç kullanımlarıyla risk altında olan bireylerin düzenli sağlık kontrolü yaptırmalarını, ideal vücut ağırlığını korumalarını, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmalarını önerdi.

YAZIN UYKUSUZLUĞUN PSİKOLOJİK ETKİLERİ YAZIN UYKUSUZLUĞUN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bu bilgilerin diyabet hastaları ve risk grubundaki bireyler tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten Bakan Koca, herkesi bilinçli bir şekilde sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsemeye davet etti.

Kaynak: (İLKHA)