Depremzede Arda, YKS'de AYT Sayısal Türkiye Birincisi Oldu Depremzede Arda, YKS'de AYT Sayısal Türkiye Birincisi Oldu

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması nedeniyle herkesin, bir deprem sırasında nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmesi gerekiyor. Deprem sırasında yapılacakların yanı sıra mental olarak da bu sürece hazır olmak önemlidir. Büyük depremlerde ölümlerin önemli bir kısmı, panikten kaynaklanır. Ayrıca binaların dayanıksız olması da önemli bir nedendir.

Deprem bilincinin çocukluk çağından itibaren aşılanması ile bilinçli bir toplum oluşturulabilir. Psikolog Tuğçe Dabağer Dilek, deprem konusunda çocukların nasıl bilgilendirileceğini açıkladı. Dilek, çocukların sorularına tatmin edici yanıtlar verilmesinin önemine değindi.

DEPREM, ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

kadin-cocuk-getty-1972624

Dilek, depremden konuşurken yalın bir dil kullanılması gerektiğini belirtti. Konuşma sırasında aşırı ayrıntı vermekten ve konuyu geçiştirmekten kaçınılması gerektiğini ifade etti. Depremin doğal bir olay olduğunu ve zaman zaman yaşanabileceğinin çocuklara anlatılması gerektiğini söyledi.

Anne ve babalar, özellikle çocukların sorularını geçiştirmemeye dikkat etmelidir. Aksi takdirde çocukların aklında soru işaretleri oluşabilir. Öte yandan çocuklar, etraftan edindikleri yanlış bilgileri doğru kabul edebilir.

ÇOCUKLARIN KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMESİ SAĞLANMALIDIR

Çocuklara yapılan bilgilendirmeler sırasında enkaz görüntüleri, yaralıların videoları kullanılmamalıdır. Yapıların sağlam olduğu düşünülerek çocuklara deprem sırasında ne yapması gerektiği anlatılmalıdır.

Yetişkinler, çocukların yanında deprem hakkında konuşurken dikkatli olmalıdır. Çocukların sürekli bu konuyu düşünmemesi için resim ve müzik gibi aktivitelerle zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Depreme doğrudan maruz kalan çocuklar içinse profesyonel destek daha faydalı olur. Özellikle anne, baba ya da kardeş gibi birinci dereceden yakınlarını kaybedenler, psikolojik yardım almalıdır.

Çocukların deprem konusunda doğru bilgilendirilmesi halinde yaşadıkları kaygılar azalır. Okullarda öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, çocuklara yardımcı olmalıdır. Deprem tatbikatları, ciddiyetle ve belli aralıklarla yapılmalıdır.

Hem evde hem de okulda çocukların doğru yönlendirilmesi sayesinde depremin olumsuz etkileri ortadan kalkar. Çocukların psikolojik anlamda rahat olması, deprem anında da sakin kalmalarını sağlar.

Kaynak: (Haber Merkezi)