Yaşam kalitesinin belirlenmesinde uykunun çok önemli bir yeri vardır. Düzenli ve yeterli uyku ile her zaman dinç kalmanız mümkün olur. İyi bir uyku uyuduktan sonra güne enerjik bir başlangıç yaparsınız. Uykunun kalitesini azaltan pek çok neden vardır. Yoğun bir stres söz konusu ise uyumakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıklar da buna neden olabilir.

Uyku kalitesini düşüren durumlardan biri de ortam koşullarıdır. Gürültülü bir ortamda, konforlu olmayan bir yatakta uyumak zorlaşır. Uygun ortam koşullarını sağlamak için bazı detaylara dikkat edilmelidir.

YAZIN UYKUSUZLUĞUN PSİKOLOJİK ETKİLERİ YAZIN UYKUSUZLUĞUN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

YETERSİZ UYKU BİRÇOK TEHLİKEYE YOL AÇABİLİR

cde1ccd0-7614-44cc-83d8-d0645fbce15f

Yetersiz uyuyan kişilerin trafik kazası yapma riski artar. Aynı zamanda iş kazaları da yetersiz uykudan kaynaklı olarak artabilir. Yeterince uyumayan kişilerde çeşitli hastalıkların ortaya çıkma riski yükselir. Psikoloji sıkıntılar da bu süreçte yaşanabilir.

Uyku kalitesini artırmak isteyenler, psikolojik destek alabilir. Ancak alınacak bazı tedbirlerle de bu sorunun üstesinden gelmek mümkün olur.

UYKU KALİTESİ ARTIRMAK İÇİN 6 ÖNERİ

Uyku kalitesini artırmak için şu detaylara dikkat edilmelidir:

-Erken yatmak, dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir.

-Yatılan odanın havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca çarşafların birkaç gün arayla değiştirilmesi, rahat kıyafetler giyilmesi önemlidir.

-Karanlıkta uyuyamayanlar, ışığın yüzlerine gelmeyecek şekilde olmasına dikkat etmelidir.

-Yatma saatine yakın alkol, çay ve kahve içecekler tüketilmemelidir.

-Yatmadan evvel PC, akıllı telefon gibi cihazlar kullanılmamalıdır.

-Horlama ve uyku apnesi olanlar, bir an evvel tedavi olmalıdır.

Bu altı öneriyi uygulayanlar, rahat bir uyku çekebilir. Böylece gün boyu iş verimliliği artar. Ayrıca kendinizi daha iyi hissedersiniz. Uyku sorunu eğer psikolojik kökenli ise bir psikoloğa başvurulmalıdır.

Uyku problemi çözülmediği takdirde daha ciddi bir hal alabilir. Ayrıca gün içerisinde sinirlilik ve gerginlik halinin nedeni de uykusuzluk olabilir.

Kaynak: (Haber Merkezi)