Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deprem bölgesindeki çiftçilere 2023 yılında 14 milyar 150 milyon lira tarımsal destek sağlandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, depremin ardından AFAD ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını ve üretimin devamı için gerekli desteği verdiklerini belirtti.

Yumaklı, açıklamasında, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depreme rağmen bölge insanının zor şartlarda üretime devam ettiğine vurgu yaparak, "Bizler de üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli her türlü desteği vererek çiftçilerimizin yanında olduk. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde etkilenen illerde tarımsal desteklemelerin yanı sıra birçok uygulama ve düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Yumaklı, çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ürün değişikliği başvuru süresinin uzatıldığını, aynı zamanda mazot gübre desteği kapsamında çiftçilere toplamda 2 milyar 900 milyon lira ödeme yapıldığını aktardı.

Depremden etkilenen 11 ilde hayvanları telef olan üreticilere, devlet destekli TARSİM kapsamında 37 milyon lira hasar tazminatı ödendiğine işaret eden Yumaklı, tarım arazilerinin kullanımını etkinleştirme projesi kapsamında 127 milyon lira kaynak tahsis edildiğini söyledi.

Yumaklı, destekleme ödemeleri kapsamında deprem bölgesindeki çiftçilere toplam 14 milyar 150 milyon lira ödeme yapıldığını ifade ederek, tarımsal üretimin kesintisiz devamı için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Bakan, tarımsal desteklemelerin yanı sıra deprem bölgesindeki su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığına da destek sağlandığını belirtti. Su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı için yapılan destekleme ödemelerinin toplamda 56 milyon lira olduğunu ifade eden Yumaklı, böylece balıkçılık sektörüne de 56 milyon lira destekleme ödemesi yapıldığını aktardı.

Deprem bölgesindeki tarımın canlandırılması amacıyla bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini belirten Yumaklı, çiftçilere yönelik yapılan bedelsiz hayvan dağıtımının yanı sıra, sulama altyapılarına yapılan yatırımlar ve toprak mahsulleri ofisi tarafından gerçekleştirilen alımlarla desteklerin devam ettiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, tarım sektöründe yapılan desteklerin yanı sıra bölgedeki içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması için DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalara da değindi. Deprem bölgesindeki 143 kuyuda sondaj çalışmalarının tamamlandığını belirten Yumaklı, saniyede 2 bin 926 litre içme ve kullanma suyu elde edildiğini söyledi.

Bakan Bayraktar'dan yüzer üretim tesisi paylaşımı Bakan Bayraktar'dan yüzer üretim tesisi paylaşımı

Yumaklı, açıklamasını, "Devlet ve millet olarak birlik olup, depremzedelerin yanında olmaya devam edeceğiz. Tarım sektörü, ülkemizin can damarıdır. Bu desteklerle birlikte deprem bölgesinde tarımsal üretimin hızla canlanmasını sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde tamamladı.

Kaynak: AA