Yaşadığımız beslenme ve sağlık sorunlarının üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi hissettiğimizde, hayatımız oldukça etkilenmeye başladığında profesyonel bir uzmandan destek almak isteriz.

Türkiye’de son zamanlarda çıkan sahte doktor haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

Sahte doktor ve psikologdan sonra sahte diyetisyenlikle ilgili eğitim almamış, birikimi olmayan birçok kişi diyetisyen rolüne bürünerek insanları yanlış bilgilendiriyor.

Online ve yüz yüze olarak kişilerle görüşmeler yapıp insanların hayatlarını tehlikeye atan sahte diyetisyenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Göktaş, sahte diyetisyenlerin genelde bir şeyler satmaya çalıştığını da belirtti.

"Sahte diyetisyenler genelde bir şeyler satmaya çalışıyor"

Ülkemizde son zamanlarda sahte psikolog, mühendis ve doktor türediği gibi sahte diyetisyenlerin de çok fazla türemeye başladığını belirten Göktaş, "Diyetisyen olan birisine gittiğinizde öncelikle diplomasını sorabilirsiniz. Ofisinde diplomasını olup olmadığına bakabilirsiniz. Size verdiği bilgilerin doğruluğundan, programın başarısından ve size bir şeyler satmaya çalıştığından onu sahte bir diyetisyen olduğunu anlayabilirsiniz. Sahte diyetisyenler genelde bir şeyler satmaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

"Sertifikayla beraber kendisini diyetisyen olduğunu söyleyen varsa bundan kaçınmak gerekir"

Göktaş, "Diyetisyen olabilmek için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi veya sağlık yüksekokullarından dört yıl beslenme ve diyetetik bölümlerini okumak gerekiyor. Eğer uzaktan eğitimle veya bir sertifikayla beraber kendisini diyetisyen olduğunu söyleyen birisi varsa bundan kaçınmamız gerekiyor. Çünkü o kişi gerçek bir diyetisyen değildir." dedi.

"Diyetisyenlerin bitki çayları satmak, ilaç yazmak gibi bir yetkileri yoktur"

Diyetisyen Göktaş son olarak şunları söyledi:

"Diyetisyen olan bir kişiye gittiğinizde veya online olarak görüşüldüğünde bir ürün ve paketli bir gıda satmak istiyorsa, hazır bitki çayları ve haplar öneriyorsa bu kişi diyetisyen değildir. Diyetisyenlerin bitki çayları satmak, ilaç yazmak, hap ve toz gibi şeyleri yazmak gibi bir yetkileri yoktur. Bu nedenle bu konularda dikkat edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

ASS’DEN 6 ARALIK AÇIKLAMASI ASS’DEN 6 ARALIK AÇIKLAMASI

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: MEHMET MAKİ AKGÜL