Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 80 maddelik torba yasa teklifinin, önümüzdeki hafta komisyonda ve daha sonra da Genel Kurul’da görüşülüp yasalaşması bekleniyor. Teklifte yer alan düzenlemeler ise dikkat çekiyor. Söz konusu düzenlemeler kapsamında, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının silinmesi teklifi de yer alıyor.

Altın fiyatları güne yükselişle başladı Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Sunulan torba yasa teklifi içerisinde GSS borçlarının silinmesi düzenlemesinin yanı sıra nüfus idarelerinin hatalarının faturasının vatandaşa kesilmemesi maddesi de bulunuyor. Ayrıca teklifte sistem sıkıntılarında vergiler için ek süre verilmesi gibi önemli düzenleme adımları da yer alıyor. Habere göre düzenleme, 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve böylece borçlu vatandaşların yükü de hafifleyecek. İşte detaylar…

GSS BORÇ DÜZENLEMESİ

gss

Habere göre teklifte yer alan bazı düzenlemeler belli oldu. Buna göre Zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını ödeyemediği için sağlık hizmetlerinde sorun yaşayan vatandaşları rahatlatacak bir adım atıldı.

Buna göre 1 Ocak 2024 öncesine ait olan ve ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve borçlar silinecek. Düzenleme 31 Aralık 2023 itibariyle yürürlüğe girecek.

GİB ARIZALARINA İLİŞKİN DÜZENLEME

Bir diğer yandan teklifte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sisteminde yaşanan arızalar nedeniyle vatandaşların mağduriyetinin de önüne geçilecek. Bu tür sorunlarda GİB’e vergi yükümlülükleri ile ilgili sürelerin uzatılması sağlanacak.

TEKLİFTE HANGİ DÜZENLEMELER YER ALIYOR?

Nüfus idareleri kaynaklı maddi hataların faturası da vatandaşa kesilmeyecek. Yapılan resen düzeltmelere istinaden, ticaret sicilinde ve tapu kayıtlarındaki düzeltmeler, harçlardan istisna tutulacak.

Bir diğer yandan yurtdışı kaynaklı kiralanan tescilli hava araçları ile Türkiye içerisinde yolcu, yük ve posta taşımacılığı da yapılabilecek. Ayrıca erişim yöntemi ile yayın hizmeti sunan kuruluşlar, yıllık net satış gelirleri üzerinden %1,5 oranda RTÜK’e ödeme yapacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)