Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Geçtiğimiz yıl İncirli Köyü 11 Nisan Ortaokulu’na Fen Bilgisi laboratuvarı kuran, bu yıl da Bakımlı Köyü Ortaokulu’na gezici bir laboratuvar kazandıran Harran Üniversitesi, sadece dünya bilimine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle topluma değer katmaya devam ediyor.

Eğitimle Gelen Değişim

Harran Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kurt’un danışmanlığında yürütülen ve lisans öğrencileri; Fatma Özhilal, Merve Demirkol, Nisanur Soylu ve Gülsüm Dağ’ın görev aldığı projede, öğrenciler; mikroskop çeşitleri, bitki ve hayvan hücresi, mitoz ve mayoz bölünme gibi temel biyoloji ve genetik konularında ön testlere tabi tutuldu. Ardından, üç aylık bir süreç boyunca konular hem teorik olarak işlendi hem de uygulamalı derslerle pekiştirildi.

Işık, stereo ve elektron mikroskopları yardımıyla öğrenciler, hücre, doku ve çeşitli canlı örneklerini bireysel olarak inceleme fırsatı buldu. Proje sonunda yapılan testlerde, öğrencilerin başarı düzeylerinde %30’un üzerinde bir artış gözlendi.

Bilime ve Topluma Katkı

Projeye katılan öğrenciler, Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (HÜBTAM) ziyaret ederek üniversite ortamını deneyimledi ve elektron mikroskobu ile farklı örnekler inceledi. Bu ziyaretler, öğrencilerin bilime olan ilgisini artırırken, gelecekteki akademik hedefleri için ilham kaynağı oldu.

Proje sadece yerel düzeyde kalmadı; elde edilen sonuçlar uluslararası kongrelerde sözlü sunum olarak sunuldu. Ayrıca, İncirli Köyü 11 Nisan Ortaokulu’nda gerçekleştirilen projenin sonuçları bir kitap bölümü olarak yayımlandı.

TÜBİTAK 2209-A ve Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen projelerin sonuçları, uygulamalı eğitimin öğrencilerin derse katılımını ve öğrenme süreçlerini büyük ölçüde geliştirdiğini gösterdi.

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: İbrahim Halil İnce