Otizm Spektrum Bozukluğu üzerine yapılan araştırmalara göre, otizmin genetik faktörlerle yakından ilişkili olduğu ortaya çıktı. Bu konuda açıklamalarda bulunan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Melek Gözde Luş, otizmin genetik yatkınlığına dair önemli bilgiler verdi.

Sedef hastalığında beslenmenin önemi! Sedef hastalığında beslenmenin önemi!

Otizm Spektrum Bozukluğu'nun genetik özelliklerinin belirlenmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirten Dr. Luş, özellikle ikizler üzerinde yapılan çalışmaların genetik geçişin nasıl gerçekleştiğine dair önemli ipuçları sağladığını ifade etti.

Akraba evliliklerinin otizm riskini artırabileceğine dikkat çeken uzmanlar, genetik faktörlerin akraba evliliklerinde daha sık ortaya çıktığını vurguluyor.

Dr. Luş'a göre, ileri yaşta baba olmanın otizm riskini artırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır. Bu durum, biyolojik özelliklerin etkisini gösteriyor ve ileri baba yaşının otizm riskini artırıcı bir faktör olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye'de otizmin yüzde 2-3 arasında görüldüğünü belirten uzmanlar, ailelere çocuklarında herhangi bir şüphe olduğunda bir uzmana başvurmalarını öneriyor.

Kaynak: (İLKHA)