Uluslararası Ceza Mahkemesi Birinci Ön Yargılama Dairesi oybirliğiyle işgalci siyonist rejimin, Roma Tüzüğü'nün 18. ve 19. maddeleri uyarınca sunduğu itirazları reddeden iki karar çıkardı ve Benjamin Netanyahu ile Yoav Gallant'a karşı tutuklama emri kararı verdi.

Daire, 26 Eylül'de işgalci rejim tarafından sunulan ve işgalin, genel olarak Filistin Devleti'ndeki durum ve daha spesifik olarak siyonist yerleşimciler üzerindeki mahkemenin yargı yetkisine, Sözleşme'nin 19 (2) maddesine dayanarak itiraz ettiği iki talebi değerlendirdi.

İkinci talepte işgalci rejim, Daire'den, Statü'nün 18(1) maddesi uyarınca soruşturmanın başlatılmasına ilişkin yetkililere yeni bir bildirim sunulması için savcılığa talimat vermesini talep etti. İşgal ayrıca, Daire'den, 20 Mayıs 2024'te Savcılık tarafından sunulan Benjamin Netanyahu ve Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarma taleplerinin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, ilgili davayla ilgili mahkeme önündeki tüm işlemlerin durdurulmasını talep etti.

İki talep hakkında yorum yapan Daire, işgalin mahkemenin yargı yetkisini kabul etmesinin gerekli olmadığını, çünkü mahkemenin, daha önceki bir oluşumda Birinci Ön Yargılama Dairesi tarafından belirlenen Filistin'in bölgesel yargı yetkisi temelinde yetkisini kullanabileceğini söyledi.

Ayrıca Daire, Statü'nün 19(1) maddesi uyarınca Devletlerin, tutuklama emri çıkarmadan önce 19(2) maddesi uyarınca Mahkeme'nin yargı yetkisine itiraz etme hakkına sahip olmadıklarını ve bu nedenle işgalci rejimin itirazının erken olduğunu ve bunun gelecekteki yargı yetkisine ilişkin olası zorluklara halel getireceğini kaydetti.

Daire ayrıca işgalin, Statü'nün 18(1) maddesi kapsamındaki talebini de reddetti. Savcılığın işgalci rejime soruşturmanın 2021'de başlayacağını bildirdiğini kaydetti. O dönemde işgal rejimi, savcılığın açıklama talebine rağmen soruşturmanın ertelenmesi yönünde herhangi bir talepte bulunmamayı tercih etmişti. Ayrıca Daire, durumun soruşturulmasına ilişkin kriterlerin aynı kaldığını ve bunun sonucunda işgal rejimine yeni bir bildirim yapılmasına gerek olmadığı kanaatinde oldu. Bunun ışığında hakimler, tutuklama emri başvurularını değerlendirmeyi bırakmak için herhangi bir neden bulunmadığına karar verdi.

UCM, Netanyahu ve Gallant hakkında, insanlığa karşı suç ve savaş suçları işlemek suçlamasıyla en az 8 Ekim 2023'ten, Savcılığın tutuklama emri çıkarmak için talepte bulunduğu 20 Mayıs 2024 tarihine kadarki süreci kapsayan bir tutuklama emri çıkardı.

Daire, Netanyahu ve Gallant'ın iddia edilen davranışlarının mahkemenin yetki alanına girdiğini değerlendirdi. Daire, daha önceki bir oluşumda mahkemenin bu davadaki yargı yetkisinin Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria için geçerli olduğuna karar verdiğini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin açıklamasına göre Daire, "israil ile Filistin arasındaki uluslararası silahlı çatışmaya ilişkin uluslararası insancıl hukukun bu davaya uygulanacağına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu, zira israilin 1949 Cenevre Sözleşmelerinin Yüksek Sözleşmeci Tarafları olduklarını ve israilin, Filistin'in en azından bir kısmını işgal ettiğini" aktardı.

Daire, tutuklama kararı verilmesini uygun bularak uluslararası silahlı çatışma hukukuna uygun olarak tutuklama emri çıkarıldığını ve insanlığa karşı işlendiği iddia edilen suçların Gazze'deki sivil halka yönelik yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olduğunu ifade etti.

Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 44 bin 708'e yükseldi Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 44 bin 708'e yükseldi

Daire, 8 Ekim 2023'ten 20 Mayıs 2024 tarihine kadarki süreçte her iki kişinin de kasten ve kasıtlı olarak Gazze'deki sivil nüfusu, yiyecek, su, ilaç ve tıbbi malzemelerin yanı sıra yakıt ve elektrik de dahil olmak üzere hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan şeylerden mahrum bıraktığına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu tespit etti.

UCM, bu davranışların insani yardım kuruluşlarının Gazze'deki ihtiyaç sahibi insanlara gıda ve diğer temel ürünleri sağlama becerisini sekteye uğrattığını tespit etti. Yukarıdaki kısıtlamalar, elektrik kesintileri ve azalan yakıt tedarikiyle birleştiğinde, Gazze'de suyun mevcudiyeti ve hastanelerin tıbbi bakım sağlama yeteneği üzerinde de ciddi bir etki yarattı.

Daire, gıda, su, elektrik, yakıt ve belirli tıbbi malzeme eksikliğinin, Gazze'deki sivil nüfusun bir kısmının “yok olmasına” yol açan, yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle çocuklar da dahil sivillerin ölümüyle sonuçlanan yaşam koşulları yarattığına inanmak için makul gerekçelerin olduğu sonucuna vardı.

UCM'ye göre ayrıca iki siyonist, başta anestezi ve anestezi makineleri olmak üzere tıbbi malzeme ve ilaçların Gazze'ye girişini kasıtlı olarak sınırlandırarak veya engelleyerek, tedaviye ihtiyaç duyan insanlara insanlık dışı eylemlerle büyük acılar yaşatmaktan da sorumludur. Doktorlar, yaralıları ameliyat etmek ve çocuklar da dahil olmak üzere amputasyonları anestezisiz yapmak zorunda kaldılar ve/veya hastaları yetersiz ve güvenli olmayan uyuşturma yöntemlerine başvurmak zorunda kaldılar ve bu kişilerin şiddetli acı ve ıstırap çekmelerine neden oldular ve bu da insanlık suçu anlamına geliyor.

Daire ayrıca yukarıda bahsedilen davranışın Gazze'deki sivil nüfusun önemli bir kısmını yaşam ve sağlık hakkı da dahil olmak üzere temel haklarından mahrum bıraktığına ve nüfusun siyasi ve/veya ulusal amaçlarla hedef alındığına inanmak için makul gerekçeler buldu. Bu nedenle, insanlığa karşı zulüm suçunun işlendiği tespit edildi.

Son olarak Daire, Netanyahu ve Gallant'ın sivil üstler olarak Gazze'deki sivil halka yönelik kasıtlı saldırılar düzenleme savaş suçundan dolayı cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçelerin bulunduğunu değerlendirdi. Bu bağlamda Daire, Savcılık tarafından sunulan materyallerin, yalnızca sivillere yönelik kasıtlı saldırı olarak nitelendirilen iki olaya ilişkin bulgulara ulaşmaya izin verdiğini ve Netanyahu ve Gallant'ın, suçların işlenmesini önlemek veya bastırmak ya da kararın ilgili makamlara sevk edilmesini sağlamak için ellerinde mevcut yetenek olmasına rağmen bu saldırının gerçekleştiğine inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu tespit etti. 

Kaynak: İLKHA