Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 86 bin işverenle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan 2023 İşgücü Piyasası Araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, araştırmanın sektörel ihtiyaçları net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. İmalat sektörü başta olmak üzere, teknoloji ve hizmet sektörlerinde iş gücü ihtiyacının arttığı görüldü.

Araştırma sonuçlarına göre, gelecek on yılda ön plana çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü bulunuyor. Bu meslekler, teknolojik gelişmeler ve sektörel dönüşümlerle paralel olarak öne çıkıyor.

Hatay semalarında süzülen parlak cisim kamerada Hatay semalarında süzülen parlak cisim kamerada

Araştırma, özellikle imalat sektöründe eleman ihtiyacının yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu sektördeki iş yerlerinin yaklaşık yüzde 37,3'ü eleman bulmakta zorlanıyor. En çok eleman aranan diğer meslekler arasında makineci (dikiş), garson ve satış danışmanı gibi pozisyonlar yer alıyor. İşverenler, adaylarda özellikle mesleki ve teknik bilgi ile iş tecrübesi arıyor.

Kadın çalışan oranının erkeklerden daha yüksek olduğu sektörler "insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri" ile "eğitim" olarak belirlendi. Kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerinde kadın istihdamı, tam zamanlı çalışanlara göre daha yüksek bir oranda gerçekleşiyor.

 İşverenler, bir yıl içinde istihdamın yüzde 5,4 oranında artmasını bekliyor. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında inşaat işçisi, yük taşıma şoförü ve ağ teknolojileri uzmanı gibi alanlar dikkat çekiyor.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı