Schaffhausen polisi, "intiharı teşvik ve yardım ve yataklık" şüphesiyle "birkaç kişinin" gözaltına alındığını söyledi.

Polis, yardımlı intiharın "Sarco" kapsülü kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Associated Press'e göre cihaz, bir kişinin kapalı bölmenin içine oturmasını ve bir düğmeye basmasını sağlıyor, bu da kapsülü nitrojen gazıyla dolduruyor ve oksijen seviyelerinin düşmesine neden oluyor. Kişi daha sonra uykuya dalıyor ve boğularak ölüyor.

Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor! Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor!

Cihazı üreten Avustralyalı bir doktor ve "ölme hakkı" savunucusu kuruluş Exit International'ın kurucusu olan Philip Nitschke, Hollanda gazetesi de Volkskrant'a, kapsül yoluyla ölen kişinin, kapsülü kullanmak için İsviçre'ye seyahat eden 64 yaşındaki bir Amerikalı kadın olduğunu söyledi.

AP'nin haberine göre cihaz daha önce hiç kullanılmamıştı.

İsviçreli "yardımlı intihar" örgütü The Last Resort'un yöneticisi Florian Willet, kadının o sırada yalnız olduğunu ve intihar sürecine düğmeye kendisi basarak başladığını söyledi.

Polis, savcılığa bir hukuk firması tarafından yardımlı intihar olayının bildirilmesinin ardından olay yerine gelen kolluk kuvvetlerinin kapsülü ele geçirdiğini ve ölen kadını otopsi için götürdüğünü söyledi.

Nitschke, AP'ye yaptığı açıklamada, avukatlarının kendisine İsviçre'de "Sarco" kapsülünün kullanımının yasal olduğu yönünde tavsiyede bulunduğunu söyledi.

Euronews' e göre Sarco kapsülünün, destekli intihara yardımcı olma amacı doğrultusunda kullanılmasının yasallığı İsviçre'deki yetkililer tarafından sorgulanıyor.

Hollanda da dahil olmak üzere diğer bazı ülkelerin aksine İsviçre, sağlık çalışanlarının hastaları kendi istekleri üzerine ve belirli durumlarda ölümcül bir enjeksiyonla öldürmesini içeren ötenaziye izin vermiyor.

Öte yandan hükümetin internet sitesine göre İsviçre yasaları, kişinin "dışarıdan yardım almadan" hayatına son vermesi ve kişinin ölümüne yardım edenlerin bunu "kendi çıkarları için" yapmaması koşuluyla destekli intihara izin veriyor.

Kaynak: İLKHA