Türkiye’nin çip tasarım ve üretim merkezi olma hedefiyle 2014 yılında kurulan YONGATEK Microelectronics, mikroelektronik alanında üç ana proje yürütüyor. Bunlardan biri olan milli mikrodenetleyici çip ÇENTİK, elektronik cihazları kontrol etmek için tasarlanıp üretiliyor.

Türksat 6A İlk Kez Antenlerini Açtı ve Test Sürecine Başladı Türksat 6A İlk Kez Antenlerini Açtı ve Test Sürecine Başladı

ÇENTİK, yurt içinde ve dışında yüksek adetlerde üretilip kullanıma sunulmaya başlıyor. AA muhabirine konuşan YONGATEK Genel Müdürü Dr. Mehmet Ali Yıldırım, ÇENTİK’in ilk parti üretiminin tamamlandığını ve yakın zamanda Dubai merkezli bir kullanıcıya ihraç edileceğini söyledi. Yıldırım, ÇENTİK’in ihracat başarısının Türkiye’nin çip sektöründeki potansiyelini gösterdiğini belirtti.

ÇENTİK, beyaz eşya sektöründe ilk kez kullanılacak

YONGATEK, ÇENTİK ile Türkiye’nin beyaz eşya sektöründe de önemli bir adım attı. Şirket, Türkiye’nin önde gelen beyaz eşya üreticilerinden biriyle anlaşarak, ÇENTİK’i çamaşır makinası, bulaşık makinası ve buzdolabında kullanılacak yabancı çiplerin yerine geçirecek.

Yıldırım, beyaz eşya ve robotik uygulamalarda tercih edilen bu çip türünün yüksek adetlerde tüketildiğini, bu nedenle ÇENTİK’in yılda yaklaşık 25 milyon adet teslimat yapacağını ifade etti. Yıldırım, “Bu, milli çip tasarım ve üretiminde ilk kez bu rakamlara çıkılması anlamına geliyor. Bu, Türkiye için büyük bir başarıdır.” dedi.

ÇENTİK, Avrupa ve Tayvan’da üretilecek

YONGATEK, ÇENTİK’in tasarımını tamamen kendi bünyesinde gerçekleştiriyor. Şirket, başlangıçta 100’lerle ifade edilen prototip üretimlerini de kendi laboratuvarlarında yapıyor. Ancak seri üretim için Avrupa ve Tayvan’daki fabrikalarla iş birliği yapılıyor.

Yıldırım, ÇENTİK’in üretim faaliyetinin Avrupa’nın önde gelen mikroelektronik araştırma merkezi IMEC üzerinden Tayvan’daki TSMC’de yürütüleceğini söyledi. Yıldırım, “Üretime yönelik tüm anlaşmalar tamamlandı. Üretimi tamamlanacak çipler, hem bizim hem de kullanıcı firmanın testlerinden geçecek. Numune ürünlere konulacak çiplerle saha testleri yapılacak. Testlerin ardından Üretim Yürütme Sistemi için gerekli maliyet ve yatırımlar da karşılanacak. Üretimlerin ardından belirlenen hedef fiyatlarla çiplerin teslimatı gerçekleştirilecek.” diye konuştu.

Yıldırım, ÇENTİK’in 2025 sonunda beyaz eşyalarda yerini almasının hedeflendiğini de kaydetti.

ÇENTİK, farklı alanlarda da kullanılacak

YONGATEK, ÇENTİK ile sadece beyaz eşya sektöründe değil, aynı zamanda robotik, otomotiv ve IoT (nesnelerin interneti) gibi farklı alanlarda da kullanılacak bir ürün geliştirdi. Şirket, bu alanlarda da yurt içinde ve dışında potansiyel müşterilerle görüşmelerini sürdürüyor.

Yıldırım, ÇENTİK’in lisansa tabi ARM tabanlı veya açık kaynak kodlu RISC-V mimarilerinde üretildiğini belirterek, “RISC-V tabanlı olarak tasarlanan ÇENTİK’te, açık kaynaklardan edinilmiş ve geliştirilmiş mimariler kullanılıyor. IoT alanında ARM tabanlı mimariler kullanılarak ürün yelpazesinin genişletilmesi hedefleniyor.” dedi.

Yıldırım, ÇENTİK’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri kapsamında da desteklendiğini ve bakanlık bünyesinde yürütülen değerlendirmelerde son aşamaya gelindiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA