Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, NASA’nın 30 yıldır düzenlediği uluslararası İnsanlı Keşif Aracı yarışmasına (Human Exploration Rover Challenge) kabul edilen ilk Türk takımı olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Bellatrix Uzay Takımıyla buluştu. Özvar, İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu ile birlikte öğrencilerle İTÜ’de bir araya gelerek sohbet etti.

18-20 Nisan 2024’te NASA’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek yarışmada, öğrencilerden insan gücüyle çalışan bir araç tasarlayıp üretmesi bekleniyor. Aracı kullanacak iki pilot, Ay ve Mars simülasyonları üzerinde belirlenmiş parkurda 10 engeli aşarak verilen 5 görevi tamamlamaya çalışacak. Yarışmada birinci olmayı hedefleyen Bellatrix Uzay Takımı, tasarım aşamasının sonuna geldiklerini ve üretim aşamasına geçeceklerini belirtti.

Özvar: “Sizlerden beklentimiz yüksek”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, öğrencileri tebrik ederek başarılar dileyen Özvar, “Bu tür çalışmaların sürekliliği önem taşıyor. İşin burada kalmaması lazım. Sadece bir etkinlik veya bir müsabaka faaliyetine katılmak yeterli değil. Daha uzun vadeli sonuçları olacak şekilde işleri yönlendirmek çok önemli. Sizlerden beklentimiz yüksek” diye konuştu.

Öğrenciyken bu tür çalışmalara katılmanın önemli deneyimler ve kazanımlar sağlayacağına işaret eden Özvar, çalışmalar sırasında aşılacak zorlukların da elde edilecek başarının değerini artıracağını vurguladı. Girişimciliğin önemini anlatan Özvar, öğrencilerden mezun olduktan sonra da üniversite ile temaslarını devam ettirmelerini istedi.

Öğrenciler gururlu: “Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı önümüzü aydınlattı”

Bellatrix Uzay Takımı kaptanlarından Muhammed Şükrü Açıkbaş, takım olarak bu yarışmaya kabul edilmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı önümüzü aydınlattı." dedi. NASA’nın kapsamlı bir uzay ekosisteminin nasıl inşa edileceğini araştırdığını ifade eden Açıkbaş, “Biz tüm yaz dönemini bu işe ayırarak yoğun bir çalışma yaptık ve kabul almayı başaran ilk Türk takımı olduk." dedi.

Tercihlerde sıralama nasıl yapılmalı? Tercihlerde sıralama nasıl yapılmalı?

Takımın diğer kaptanı Sadig Safarov ise NASA’nın yarışma kuralları gereği 250 kişiye eğitim verilmesini istediğini kaydederek, bu kapsamda sosyal sorumluluk projesi olarak deprem bölgesindeki çocuklara eğitim vereceklerini bildirdi. Takım üyelerinden Hatice Bilgin de pedal sistemi ile çalışan araç tasarladıklarını anlatarak, “Şu anda tasarım aşamasının sonuna geldik, üretim aşamasına geçeceğiz. Yarışmaya yaklaşık 2 ay süremiz kaldı, üretimi de 1 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: (İLKHA)