Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (alopesi), yüksek oranda strese bağlı olarak gelişirken nadiren kronik hastalıklar ya da tiroid problemleri nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.

Saçkıran, günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebildiğini ifade eden Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sezayi Kara, değerlendirmede bulundu.

"Öğrenim süresi içerisindeki gençlerin girdikleri stres en büyük faktördür"

Kara, "Her yaştan erkek ve bayanlarda strese bağlı demir para büyüklüğünde meydana gelebilen toplu saç dökülmesine saçkıran deniliyor. Saçlarda, kirpiklerde, sakallarda veya vücudumuzun değişik yerlerinde buna bağlı saç dökülmesi olabiliyor. Sebepleri arasında başlıcası strestir. Genetik ve bağışıklık sistemine bağlı olarak en önemli sinirsel etkenlerle beraber döküntü meydana geliyor. Bazı tıbbı yöntemlerle beraber aslında 20 yaş altındaki çoğu gençlerde görülmektedir. Öğrenim süresi içerisindeki gençlerin girdikleri stres en büyük faktördür." dedi.

"Saçkıran kalıcı bir saç dökülmesi değildir"

Saçkıranın sadece erkeklerde değil kadınlarda da gözükebildiğini belirten Kara, devamında şunları söyledi:

"Stresli olan herkeste görünebilen bir hastalıktır. Saçkıran çıktığı zaman insanlar panik oluyor. 'Saçım dönüldü acaba saçım çıkar mı? Saçkıran dağılıyor.' diye söylüyorlar. Saçkıranı erkek ve dişi olarak iki kısma ayırıyoruz. Erkek olursa belli bölgelerde bir tane çıkıyor veya aynı bölge genişliyor. Dışı dediğimiz saçkıran da 3-5 yere dağılabiliyor. Saç döküldüğü zaman da insanların en çok merak ettikleri şey 'saçlarımız tekrar çıkacak mı?' Öncelikle şunu söyleyeyim; hiç korkmasınlar. Saçkıran kalıcı bir saç dökülmesi değildir. Saçkıran strese bağlı bir hastalıktır. Stresimiz azaldıkça moral durumumuz iyi oldukça 3-5 ay içerisinde tekrar düzelebiliyor. Bu konuda hiç tereddüt etmesinler. Belli bir süre sonra dökülen bölgeler tekrar çıkacaktır. Bu konuyla alakalı hiç kimsenin korkusu olmasın. Tedavi yöntemi stresi azaltmaktır."

"Saçkıran bulaşıcı değildir"

Son olarak Kara, "Saçkıran bulaşıcı değildir. Birisinde saçkıran görüldüğü zaman başkaları etkilenebiliyor. Saçkıran sonucu saçı dökülen birini gördüğümüz zaman etkilenebiliyoruz. 'Bunda saçkıran çıktı aynı şey bende de olur mu? Tıraş için aynı malzemeyi kullanacaksın bana da geçer mi?' diye korkuyorlar. Bu konuda hiç kimsenin korkusu olmasın saçkıran bulaşıcı değildir. Saçkıran sadece kişiye özel ve strese bağlı bir hastalıktır. O yüzden saçkıranın başka bir şekilde çıkması söz konusu değildir." ifadelerine yer verdir. 

Şanlıurfa’da hastane personeline fiziki saldırı Şanlıurfa’da hastane personeline fiziki saldırı

Mahreç: Haber Merkezi 

Muhabir: İbrahim Halil İnce