Tarım arazilerinin etkin kullanımını sağlamak için yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi’ne bu yıl 520 milyon lira ödenek ayrıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, projenin 81 ilde uygulanacağını ve bitkisel üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi.

TAKE Projesi ile 3,4 milyon dekar alanda ekim, dikim ve aşılama yapıldı

Bakan Yumaklı, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yumaklı, 2021’den bu yana 81 ilde işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin, stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını sağladıklarını belirtti.

Yumaklı, “TAKE Projesi ile öncelikle işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulayarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını, iklim değişikliğini dikkate alarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesini sağlıyoruz. Bunun yanında, çeltik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Karabük ve Samsun illerimizde iklim değişikliğini dikkate alarak su tüketiminin azaltılmasına yönelik de 2 bin 513 dekar alanda çeltik üretiminde damla sulama sistemlerini devreye aldık. Ayrıca Kastamonu, Diyarbakır, Çankırı, Kırıkkale ve Düzce illerinde de 18 bin 500 dekar alanda çeltik üretimine yönelik projelere kaynak tahsis ettik.” dedi.

Yumaklı, projenin bir diğer boyutunun da doğal ekolojilerde bulunan bitki türleri üzerinde aşılama ve çeşit değişimi gibi teknik uygulamalar gerçekleştirerek birim alandan elde edilen verimin artırılması olduğunu söyledi. Yumaklı, “2023’te 4 bin 500 dekar alanda menengiç (Antep fıstığı), delice (zeytin) ve ahlat (armut) aşılaması yaptık. Doğal ekolojideki yabani ağaçları aşılayarak tarımsal üretime kazandırdık.” diye konuştu.

EİB’ten 2024’ün ilk yarısında 200 ülke ve bölgeye ihracat EİB’ten 2024’ün ilk yarısında 200 ülke ve bölgeye ihracat

2023’te 390 projeye destek verildi

Bakan Yumaklı, TAKE Projesi kapsamında 2023’te 450 milyon lira katkısı ile toplam 390 projeye destek verdiklerini, bu projelerden 110 bin çiftçinin faydalandığını bildirdi. Yumaklı, “2 milyon dekar alanda tarla bitkileri, 12 bin dekar alanda meyve ve 29 bin dekar alanda da sebze ekim ve dikimi yaptık. Başta 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerimiz olmak üzere, yaklaşık 23 bin ton sertifikalı tohum ile 42 milyon adet fideyi üreticilerimize temin ettik. Proje kapsamında ayrılan kaynağımızın 127 milyon lirasını deprem, 323 milyon lirasını da diğer illerimize tahsis ettik.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, TAKE projeleri ile Kent Tarımı’nı da desteklediklerini belirterek, “2023 yılında destek verdiğimiz 390 projenin 76’sını Kent Tarımı projeleri oluşturuyor. Bakanlığımız bu projeler kapsamında, 20 bin 875 çiftçimize toplam 58 milyon 298 bin 353 lira tutarında ayni destek sağladı. Böylece 29 bin 488 dekar alanda toprakla buluşturulan 42 milyon 785 bin fide ve 30 ton tohum, bitkisel üretimimize güç kattı.” dedi.

3 yılda 5,4 milyon dekar alanda bitkisel üretim gerçekleştirildi

Bakan Yumaklı, TAKE projeleri ile 3 yılda 1241 projeye toplam 950 milyon lira tutarında ayni destek sağladıklarını, ekim yapılmayan araziler, nadas alanları ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanların önceliklendirildiğini ve böylelikle 5,4 milyon dekar alanda bitkisel üretim gerçekleştirildiğini söyledi.

Yumaklı, “Tarım arazilerinin etkin kullanımını sağlamak, bitkisel üretimi artırmak ve çiftçilerimizin gelirini yükseltmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tarım sektörümüzü daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: (İLKHA)