Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA, Türkiye’nin ilk parçacık hızlandırıcısı x ışını demet hattını Ürdün’e ihraç etti. TARLA, 2020’den beri önemli bir araştırma altyapısı olarak faaliyet gösteriyor.

Karaköprü'de Çocuklara Robotik Kodlama Eğitimi Karaköprü'de Çocuklara Robotik Kodlama Eğitimi

Türkiye’nin İlk Parçacık Hızlandırıcısı X Işını Demet Hattı

TARLA, Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde 2006’da Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinin ilk hızlandırıcı tesisi olarak Gölbaşı’nda kuruldu. TARLA, ilaç, savunma, enerji, tarım, gıda, sağlık, çevre, malzeme, nanoteknoloji gibi alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmalarına katkı sağlıyor. TARLA, aynı zamanda Türkiye’nin ilk parçacık hızlandırıcısı x ışını demet hattını üretti. Bu demet hattı, TXPES adıyla biliniyor ve Ürdün Atom Enerjisi Komisyonu ile iş birliği içinde Ürdün’e ihraç edildi. TXPES, Ürdün’deki bilim insanlarının araştırmalarında kullanılacak.

TARLA’nın Yeni Statüsü

TARLA, Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında 2020 itibarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ile Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu başkanvekilleri, strateji ve bütçe başkanından oluşan komisyona bağlı faaliyetlerine devam ediyor. TARLA, bu statü ile Türkiye’nin önemli bir araştırma altyapısı olarak kabul ediliyor. TARLA, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel iş birlikleri yaparak, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki vizyonuna katkı sunuyor.

Kaynak: AA