Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) Türk bilim insanlarının hazırladığı bir dizi deneyi gerçekleştiriyor. Bu deneylerden biri olan “ALGALSPACE” deneyi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Balkanlı’nın proje yöneticisi olduğu bir çalışma. Bu çalışma, uzayda mikro yer çekimi ortamında Antarktika alglerinin davranışını inceleyerek, astronotlar için potansiyel gıda takviyeleri ve yaşam destek sistemleri üretme hedefi taşıyor.

Antarktika algleri, uzayda nasıl büyüyor?

“ALGALSPACE” deneyi, Antarktika ve ılıman bölgelerden toplanan mikroalglerin uzayda nasıl büyüdüğünü karşılaştırmak için yapılan bir çalışma. Antarktika algleri, aşırı soğuk ve yüksek UV radyasyonuna dayanıklı, süper besin, antimikrobiyal ve antikanserojen özelliklere sahip özel türler. Bu türlerin, uzayda mikro yer çekimi ortamında nasıl davrandıklarını ve nasıl bir büyüme gösterdiklerini görmek, bilim dünyası için çok önemli.

Türksat 6A'da son ateşleme Türksat 6A'da son ateşleme

Türk bilimi, uzayda gelişiyor

Uzay araştırmalarının, Türkiye’deki bilimsel çalışmaları teşvik ettiğini belirten Prof. Dr. Balkanlı, uzay araştırmalarının gençleri motive ettiğini ve Türkiye’nin uzay çalışmalarında daha etkin bir rol oynaması için bilimsel çalışmaların artırılmasının önemli olduğunu söyledi. ALGALSPACE deneyinin, Türk bilimine ve uzay çalışmalarına büyük bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Uzayda büyüyen algler, geleceğin gıdası olabilir

Uzayda büyüyen Antarktika alglerinin kimyasal, biyokimyasal ve yapısal özelliklerindeki değişiklikleri gözlemlemek, gelecekteki bilimsel çalışmalara yön verecek önemli bulgular sunabilir. Antarktika algleri, uzun süreli uzay görevlerinde astronotlar için potansiyel gıda takviyeleri, karbon dioksit oksijen rejenerasyonu ve su iyileştirme sistemleri geliştirmek için büyük potansiyel sunuyor. Türk bilim dünyası, ALGALSPACE deneyinin sonuçlarını merakla bekliyor.

Kaynak: AA