Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü Eğitimci-Yazar Hamit Derman, kitap okumanın önemi hakkında Harran Ovası mikrofonlarına değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle gençlerin fikir dünyasına artı değer katabilecek kitapları okunmasının çok önemli olduğuna işaret eden Derman, rastgele kitap okumanın insana çok fazla bir yararının olmadığını söyledi.

Kitap okumaya teşvik amaçlı olarak bazı yarışmaların düzenlenebileceğini ifade eden Derman, kitap okumanın önemi hakkında konuştu.

10 kilometrelik yürüyüş Karahantepe’de sona erdi 10 kilometrelik yürüyüş Karahantepe’de sona erdi

“Toplumları aydınlatan en önemli kaynak kitaptır”

I M G 2889Eğitimci-Yazar Hamit Derman

Gençlerin fikir dünyasını artı değer katabilecek kitapları okumasını tavsiye eden Derman, “Kitap ve kütüphane iki önemli unsur. Toplumları aydınlatan en önemli kaynak kitaptır. Kütüphanelerde bu kaynakların oluşturduğu merkezlerdir. Her kitap okunmaz. Kitap bir insana artı değer katabilmelidir. Altın değerinde de kitap olabilir saman değerinde de kitap olabilir. Önemli olan altın değerindeki kitabı alıp okuyabilmek ve o kitap üzerinden artı değer kazanmak.” dedi.

“İnsan kitap okuyarak cehalete ve karanlığa meydan okuyor”

I M G 2906

Derman, “Nuri Pakdil’in ‘Meydan okumak için kitap okumak gerek’ diye güzel bir sözü var. Bir insan kitap okuyarak cehalete ve karanlığa meydan okuyor. Kitap Kafemizde kitap okuyan gençlerimiz var. Ders çalışan gençlerimiz var. Ortalama 6 yüz gencimiz gelip kitap kafemizi ziyaret ederek istifade etmeye çalışıyor.” diye konuştu.

“Gençlerimiz kitap kafemizde oturup kitaplarını okuyarak istifade edebilirler”

I M G 2907Kitap kafede Türkiye’nin sayılı yazarlarının kitapları olduğuna vurgu yapan Derman, “Klasik diyebileceğimiz yazarların kitapları var. Necip Fazıl’dan Kemal Tahir’e kadar. Orhan Kemal’den Sezai Karakoç’a kadar Türkiye’mizin yetiştirdiği büyük değerlerin kitapları mevcut. Gençlerimiz kitap kafemizde oturup kitaplarını okuyarak istifade edebilirler.” şeklinde konuştu.

“Kitap okumayan gençlik, denizde kılavuzu olmayan bir gemi gibidir”

I M G 2904

İnsanın okuyarak aydınlandığını söyleyen Derman, “Kitap okumayan gençlik geleceği karanlık gençliktir. Kendisini aydınlatacak bir kılavuzu olmayan denizdeki bir gemi gibidir. Denizdeki bir gemi kılavuzsuz her tarafa dolanır ve hedefine ulaşamaz. Kitap bir gencin hedefine ulaşabilmesi için en büyük kılavuzdur. Gençler kitap okuyarak geleceklerini inşa etmeye çalışırlar. İbn-i Haldun’un güzel bir sözü var. ‘İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine yeni bir şey atmazsanız, kendi kendini öğütür durur.' diye bir sözü var. Kitap, değirmen taşı gibi olan beyni hayırlı bir şekilde dolduruyor. O dolan beyin hayra vesile olacak güzel işlere de imza atmaya başlıyor. Çünkü insan okuyarak aydınlanıyor. İnsan okuyarak etrafını aydınlatmaya başlıyor.” ifadelerini kullandı.

I M G 2908

Muhabir: MEHMET TAHİR TANRIKULU