DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, elektronik sigaraların nikotin içerdiğini, bu maddenin bağımlılık yapıcı ve sağlığa zararlı olduğunu söyledi. Ghebreyesus, “Nikotinli e-sigaralar oldukça bağımlılık yapıcıdır ve sağlığa zararlıdır. Uzun vadeli sağlık etkileri tam olarak anlaşılmamakla birlikte, bazılarının kansere neden olduğu, bazılarının ise kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı bilinen toksik maddeler ürettikleri tespit edilmiştir” dedi.

Ghebreyesus, elektronik sigaraların beyin gelişimini de olumsuz etkilediğini, gençlerde öğrenme bozukluklarına neden olabildiğini belirtti. Ayrıca, hamile kadınlarda fetüsün gelişimini etkileyebileceğini ve çevredekiler için de risk oluşturabileceğini ifade etti.

Elektronik sigaraların yaygınlaşması

DSÖ, elektronik sigaraların özellikle çocuk ve gençler arasında yaygınlaştığına dikkat çekti. DSÖ’nün açıklamasında, “E-sigaralar en az 16 bin aromayla sosyal medya aracılığıyla çocukları hedef alıyor. Ürünlerde çizgi film karakterleri kullanıldığı ve şık tasarımlara sahip olduğu için genç neslin ilgisini çekiyor. Çocuklar ve gençler arasında e-sigara kullanımında, birçok ülkede yetişkinlerin kullanımını aşan oranlarda endişe verici bir artış var” denildi.

DSÖ, 13-15 yaş arası çocukların, tüm DSÖ bölgelerinde yetişkinlere göre daha yüksek oranlarda e-sigara kullandığını bildirdi. Ayrıca, Kanada’da 16-19 yaş arası gençler arasında e-sigara kullanım oranlarının 2017-2022 arasında iki katına çıktığını, İngiltere’de genç kullanıcı sayısının son üç yılda üç katına çıktığını kaydetti.

Meteoroloji Uyarıyor: Çöl Tozu Etkili Olacak Meteoroloji Uyarıyor: Çöl Tozu Etkili Olacak

Elektronik sigaraların düzenlenmesi

DSÖ, elektronik sigaraların düzenlenmesi konusunda ülkeleri acil eylem almaya çağırdı. DSÖ, “34 ülke e-sigara satışını yasaklıyor, 88 ülkede e-sigara satın alınabilecek minimum yaş sınırı yok ve 74 ülkede bu zararlı ürünlerle ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor” uyarısında bulundu.

DSÖ, elektronik sigaraların tütün kontrolüne kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. DSÖ, “Araştırmalar sürekli olarak e-sigara kullanan gençlerin ilerleyen yaşlarda sigara kullanma olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ulusal koşullar ışığında, e-sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra acil önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: (İLKHA)