Türkiye, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan yetiştirdiği organik ürünlerde dünya genelinde yaygınlaşan yeşil tarım hareketine katıldı. Kuru, taze ve dondurulmuş meyveler ve pamuk başta olmak üzere 268 farklı üründe 1,6 milyon ton organik üretim gerçekleştiren Türkiye, bu ürünlerin ihracatından elde ettiği döviz gelirinde 1 milyar doları aştı.

Bakan Bayraktar'dan yüzer üretim tesisi paylaşımı Bakan Bayraktar'dan yüzer üretim tesisi paylaşımı

Avrupa’da 4. sırada

Türkiye, 311 bin hektar arazide organik olarak ürettiği 268 farklı ürünle Avrupa’da 4. sırada yer alıyor. Yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle tarımdaki potansiyelini organik alanda da kullanan Türkiye, AB, ABD ve Uzak Doğu gibi ülkelerin yeşil tarım projeleriyle organik sektörlerini büyütme hedefine uyum sağlıyor. Türkiye, organik ürünlerde dünyanın en büyük buluşma noktası olan Almanya’daki BioFach Fuarı’na da katılarak ürün ve projelerini tanıtıyor.

Üzüm, incir ve kayısıda lider

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, organik ürün ihracatında koordinatör birlik olduklarını, Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’inin Ege Bölgesi’nden yapıldığını belirtti. Işık, 1980’li yıllarda kuru meyveyle başlayan organik ürün hikayesinin günümüzde çok farklı sektörlerde yapılan yatırımlarla büyüdüğünü vurguladı. Işık, “Ülkemizin ana ürünleri olan üzüm, incir ve kayısıda hem üretim hem ihracatta lider durumdayız. Kiraz, vişne ve fındıkta açık ara öndeyiz. Yağlı tohumlar, zeytinyağları, bakliyat ve hububat gibi ürünlerle çeşitliliğimizi her geçen gün artırıyoruz.” dedi.

1,5 milyar dolarlık hedef

Işık, organik ürünlerde 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geride bıraktıklarını, şu anki hedeflerinin 1,5 milyar dolara ulaşmak olduğunu söyledi. Işık, “Dünya ticaretinde organik tarım pazarı 125 milyar doları aştı. Avrupa’da sadece organik ürün satan süpermarketler var. Türkiye’de de marketlerde organik reyonlar oluşmaya başladı. Bu nedenle bizim ürünlerimize daha çok talep olacak. Çünkü kendi ürünlerinin içine karıştırarak kullanıyorlar. Ekmek, pasta, salatalarında kullanılıyor. Bu nedenle bizim hedefimiz ihracatımızı ilk etapta 1,5 milyar, daha sonra da 2 milyar dolara çıkarmak.” diye konuştu.

Kaynak: (İLKHA)