Cezayir'den Fransa'nın Batı Sahra bölgesini tanımasına tepki Cezayir'den Fransa'nın Batı Sahra bölgesini tanımasına tepki

Sudan’da, ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında Nisan 2023’te başlayan iç savaş, ülkeyi büyük bir açlıkla karşı karşıya bıraktı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Sudanlıların çoğunluğunun yeterli gıdaya erişemediğini ve nüfusun sadece yüzde 5’inin günde tam bir öğün yemek yiyebildiğini duyurdu.

Kıtlık eşiği aşıldı mı?

WFP Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, Sudan’daki açlık oranlarının, kıtlık ilan etmek için gereken eşiğe ulaşıp ulaşmadığını doğrulamak için gereken verilere erişimde büyük bir zorluk olduğunu söyledi. Dunford, “Ülkenin ulaşamadığımız büyük bir bölümü var. Bu bölgede yaşayan insanların durumunu bilmiyoruz. Kıtlık eşiğinin aşıldığından şüpheleniyoruz, ancak bunu kesin olarak söyleyemiyoruz.” dedi.

Dunford, WFP’nin yardıma muhtaç Sudanlıların sadece yüzde 10’una ulaşabildiğini, geri kalan yüzde 90’ının insani yardım erişiminin engellenmesi ve ciddi finansman eksikliği nedeniyle yalnız bırakıldığını belirtti. Dunford, “Yardıma ihtiyacı olan insanların sayısı artıyor, ancak kaynaklarımız azalıyor. Bu, insanların hayatını kaybetmesi anlamına geliyor.” diye ekledi.

18 milyon insan acil açlık tehlikesinde

Birleşmiş Milletler, Sudan’da yaşayan 48 milyondan fazla insanın yarısından fazlasının yardıma muhtaç olduğunu ve bunların 18 milyonunun akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Ayrıca WFP’ye göre yaklaşık 5 milyon Sudanlı, kıtlıktan sonra en kötü ikinci acil durum sınıflandırması olan gıda kıtlığı nedeniyle felaketin eşiğinde.

İnsan hakları örgütleri aylardır, Sudan’da kıtlığın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü, Sudan’da yaşanan şiddetin, insanların gıda, su, sağlık hizmetleri ve barınma gibi temel ihtiyaçlarına erişimini engellediğini ve insanların hayatta kalma mücadelesini zorlaştırdığını söyledi.

8 milyon insan yerinden edildi

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi (OCHA), Nisan 2023 ortalarında ordu ile RSF arasında çatışmaların patlak vermesinden bu yana Sudan içinde ve dışında evlerinden olan insanların sayısının 8 milyonu aştığını duyurdu. OCHA, yerinden edilen insanların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu ve korunmasız durumda olduklarını belirtti.

OCHA, Sudan’da insani krize çözüm bulmak için 4,1 milyar dolarlık fon çağrısında bulundu. Ancak bu çağrının sadece yüzde 40’ı karşılanabildi. OCHA, Sudan’da yaşanan şiddetin, insani yardım çalışmalarını da olumsuz etkilediğini ve yardım kuruluşlarının güvenlik ve erişim sorunlarıyla karşılaştığını söyledi.

 

Kaynak: (İLKHA)