SPK'den 3 şirket için yeni karar SPK'den 3 şirket için yeni karar

Kars hayvan pazarında kurulan kontrol merkezinde, besi çiftliklerinden, köylerden ve ilçelerden gelen her kurbanlık hayvan, Devlet Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarından oluşan bir ekip tarafından tek tek inceleniyor.

Aşılı, sağlıklı ve diğer yönlerden uygun olan kurbanlık hayvanların sevkiyatına izin veriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın yaptığı açıklamada, Kars'ın 600 binden fazla büyükbaş ve bir o kadar da küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye'nin en büyük dört ilinden biri olduğunu söyledi.

Kentte hayvancılığın meraya dayalı olduğunu ve besicilerin Nisan ve Mayıs aylarında hayvanları meraya çıkarmaya başladığını belirten Aydın, geleneksel yöntemlerle yetiştirilen hayvanlardan elde edilen etin kalitesinin, sütten yapılan Kars kaşarı, peyniri ve tereyağının lezzetinden farklı olduğunu söyledi.

Aydın, 120 veteriner hekim ve sağlık teknisyeninin merkez, köy, mahalle ve mezralarda büyükbaş hayvanları aşıladığını ve sağlık kontrolünden geçirdiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla her yıl normalde 2 defa yapılan şap aşılama programını bu sene 3'e çıkarttıklarını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Ocak ayının sonu, nisan ortasına kadar yani hayvanlar meraya çıkmadan olası bulaşıcı hastalıklarının önüne geçebilmesi amacıyla şap aşılamasını bitirdik. İlimiz genelinde yetiştirilen tüm hayvanların sağlığını olası bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için aşı faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu amaçla yıl içinde 1,5 milyon civarında şap aşılaması, 600 bin doz civarında da LSD dediğimiz büyükbaşlarda aşıyı yapacağız. Bunun yanında şarbon ve brusella, zoonotik hastalıkların da önüne geçmek amacıyla bunlara yönelik aşılamaları yapıyoruz."

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı