Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir yıl içinde 11 kentte meydana gelen toplam 57 bin 15 depremi değerlendirdi. Özmen, depremlerin geniş bir alana yayılan etkilerine dikkat çekerek, Türkiye'de son yüzyılda en fazla can kaybına ve yıkıma neden olan depremler olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.

2023 yılında en fazla can kaybının bu depremlerde yaşandığını ifade eden Özmen, "Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili doğrudan etkileyerek 7 ilde dolaylı şekilde toplam 18 ilde hasara neden oldu. Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 14'ünün doğrudan etkilendiği bu 11 ilde, bir yıl içinde 57 bin 15 deprem meydana geldi. Ortalama olarak, bu bölgeler günde 156, haftada 1096 ve ayda 4 bin 751 kez sarsıldı." dedi.

En fazla sarsıntının Kahramanmaraş'ta yaşandığını belirten Özmen, bu süreçte Malatya, Adıyaman ve Adana'nın da önemli ölçüde depremle sarsıldığını ifade etti. Özmen, afet yönetimi konusunda toplumun eğitilmesi gerekliliğine vurgu yaparak, üniversitelerde afet ve afet yönetimi konusunda daha fazla eğitim verilmesini önerdi.

"Afetlerle etkin bir şekilde mücadele edebilmek için toplumun bütün kesimlerinin afet ve afet yönetimi konusunda eğitilmesi, sürdürülebilir bir şekilde, sürekli geliştirilerek, doğru eğitim materyalleriyle, konusunda uzman kişiler tarafından yapılması gerekir." diyen Özmen, üniversitelerin bu alanda seçmeli veya zorunlu dersler sunmasının ve kamu personeline eğitim verilmesinin önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işgalci Netanyahu'nun konuşmasına tepki Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işgalci Netanyahu'nun konuşmasına tepki

Ayrıca, Özmen mekansal planlamanın da afetlere karşı önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bu planlar hazırlanırken afet tehlike ve risk haritalardan yararlanılmalı, yerleşime uygunluk değerlendirmesi buna göre yapılmalı ve afet tehlike ve riski yüksek olan yerlerin imara açılması önlenmelidir." dedi.

Kaynak: AA