Yüksek Seçim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi’ne katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi amacıyla 29 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilen kura çekimi işleminin, kamuoyunda çeşitli spekülasyonlara neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında, kura çekimi işleminin, bir siyasi partinin oy pusulasında birinci sırada yer alması maksadıyla planlı bir şekilde organize edildiği yönünde haberler ve paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. Bu haber ve paylaşımlar tamamen asılsız olup, kura çekimi işlemi YSK tarafından şeffaf, adil ve rastgele bir şekilde yapılmıştır.” denildi.

Kura çekimi nasıl gerçekleşti?

Açıklamada, kura çekimi işleminin nasıl yapıldığına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Kura çekimi işlemi, YSK Başkanı ve üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, basın mensupları ve diğer ilgililerin katılımıyla YSK binasında gerçekleştirilmiştir. Kura çekimi işlemi, YSK’nın internet sitesinden canlı olarak yayınlanmıştır. Kura çekimi işlemi, siyasi partilerin temsilcilerinin gözetiminde, YSK Başkanı tarafından belirlenen bir personel tarafından yapılmıştır. Kura çekimi işlemi sırasında, siyasi partilerin isimleri yazılı küçük kağıtlar, YSK Başkanı tarafından gösterilerek, siyasi partilerin temsilcilerine imzalatılmış ve daha sonra bu kağıtlar, YSK Başkanı tarafından gösterilerek, kura kutusuna atılmıştır. Kura kutusu, YSK Başkanı tarafından karıştırıldıktan sonra, siyasi partilerin temsilcilerinin önünde açılmış ve kura çekimi işlemi tamamlanmıştır. Kura çekimi işlemi sonucunda, siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması belirlenmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Telefonda Görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev Telefonda Görüştü

Siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması

Kura çekimi işlemi sonucunda, Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle olmuştur:

  1. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
  2. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
  3. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
  4. Halkların Demokratik Partisi (HDP)
  5. İyi Parti (İYİ Parti)
  6. Saadet Partisi (SP)
  7. Demokrat Parti (DP)
  8. Büyük Birlik Partisi (BBP)
  9. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
  10. Demokratik Sol Parti (DSP)
  11. Vatan Partisi (VP)
  12. Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Parti)
  13. Gelecek Partisi (GP)
  14. Türkiye Komünist Partisi (TKP)
  15. Emek Partisi (EMEP)
  16. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR)
  17. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)
  18. Türkiye İşçi Partisi (TİP)
  19. Liberal Demokrat Parti (LDP)
  20. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti)
Kaynak: (İLKHA)